Brazilija: dobrodošli v deželi karnevala in sambe!

Počasi se bliža pust in s tem najbolj znan in eden najstarejših pustnih karnevalov na svetu, tisti v Riu de Janeiru. Vse, kar se dogaja v Braziliji, je začinjeno s ščepcem strasti, to pa še posebej velja v karnevalskem času. Tudi za to se vam Brazilijo splača obiskati ravno v času pusta.

Uživanje ob gledanju tekmovanja sambe šol na sambodromu | FOTO: osebni arhiv

Rio de Janeiro je karnevalska prestolnica, o tem ni dvoma. Pouličnega rajanja se tukaj udeleži več milijonov ljudi, večinoma tujcev. Takrat za Brazilce ne obstaja nič drugega. Že tako počasen življenjski tempo se v tem času še upočasni in zdi se, da se čas takrat dobesedno ustavi.

Priprave na letošnji pustni karneval 2020 so že v polnem teku. Vrhunec bo pustno rajanje doseglo na pustni petek, 21. februarja, ko se bo na sambodromu začel festival samba šol. Sicer pa bo letošnjo karnevalsko dogajanje skupaj trajalo kar 50 dni.

Ena od uličnih zabav na znameniti plaži Copacabana | FOTO: Tadeja Magdič

Seveda pa je Brazilija veliko več kot le karneval, samba in ulična zabava z veliko gole kože. Je pravi popotniški raj, ki zaradi svoje velikosti zahteva veliko mero organizacije in načrtovanja. Vsekakor pa ima karnevalski čas poseben čar, tako za domačine kot obiskovalce.

Karneval je državni praznik in dela prost čas. Večina domačinov, še posebej v Riu de Janeiru, si pred karnevalom vzame podaljšan dopust in zapusti mesto. Raje se umaknejo nekam na bolj mirno ali obiščejo kakšno bolj tradicionalno karnevalsko povorko. Kajti v Riu de Janeiru povorka dobi povsem drugačen pomen, kot ga poznamo pri nas. Ljudje se pomikajo počasi po ulicah, v ritmih tradicionalne in moderne brazilske glasbe sledijo posebnemu party-busu. Ulične zabave so opremljene predvsem z veliko gole kože, praktično vsi pa poznajo vsaj osnovne korake sambe. Manjkati ne sme niti zaščitni znak Brazilije, caipirinha – koktajl, narejen iz žganja iz sladkornega trsa.

Rio de Janeiro je daleč najdražje južnoameriško mesto in hkrati najgosteje naseljeno. Še posebej v pustnem času je zelo živahno, cene pa takrat poskočijo tudi 6-krat ali celo več. Med stvari, ki jih enostavno ne smete izpustiti, sodita romanje do kipa Kristusa Odrešenika na gori Corcovado, in obisk znanega hriba Sugarloaf oziroma po naše Sladkornega stožca.

Karnevalska vročica doseže vrhunec na znamenitem sambodromu

Brazilci pravijo, da imajo dva letna časa: poletje in pekel. Za čas karnevala se začne pekel. Karnevalsko rajanje pa se običajno začne nekaj tednov pred uradnim odprtjem karnevala in pustovanja. V karnevalskem času samo v slabem tednu dni po ulicah Ria de Janeira poteka več kot 500 tako imenovanih blockosov (v angleščini se imenujejo blockosi) oziroma pouličnih zabav. Ena takšna zabava me je pričakala tudi ob prihodu na znamenito plažo Copacabana, blizu katere sem bivala v času karnevala. Glavno ulico na plaži Copacabane so zaprli, proti žurerskemu žarišču pa se je zgrinjala množica zabave željnih mladih v različnih pisanih, minimalističnih kostumih. Kljub vročini in opoldanskemu žgočemu soncu se je plesalo in popivalo.

Sambodrom, ki je osrednje prizorišče karnevala, je bil nabito poln | FOTO: Tadeja Magdič

Ljudje se zabavajo dan in noč, od jutra do jutra, a karnevalska vročica svoj vrhunec v pravem pomenu besede doseže na znamenitem sambodromu. Ja, to so tisti posnetki hudo seksi Brazilk, ki praktično gole migajo z ritkami in plešejo sambo, spremljajo pa jih neverjetne koreografije. Domišljija tukaj enostavno ne pozna meja. Plesalke so oblečene v razkošne in precej težke in barvite kostume, priprave na enourno predstavo pa trajajo celo leto.

Čeprav je karneval v Riu najbolj znan na svetu in je sinonim za karnevalsko rajanje, pa še zdaleč ni edini. Praktično vsako mesto ima svojo pustno povorko in prav vsaka je edinstvena in vredna obiska. Če boste vprašali domačine, kateri karneval obiskati, vam bodo zagotovo svetovali katerega od bolj tradicionalnih, kot je tisti v mestu Salvador da Bahia, ki je manj komercialen kot osrednji v Riu de Janeiru.

Zapiski s potovanja
Že na letališču v Riu sem dobila precej dober občutek glede potovanja. Premagala sem strah, občutek previdnosti pa je ostal. V Rio sem prispela zelo zgodaj zjutraj. Usedla sem se na lokalni avtobus, za katerega sem odštela 20 BR ali približno 50 centov in se odpeljala do znamenite Copacobane. Tam je bil namreč moj hostel. Bila je nedelja, zato moj avtobus ni peljal čisto do konca. Sestopila sem dve ulici prej in se do hostla odpravila peš. Presenetil me je vonj mesta, dišalo je po svežem in zelenem. Mesto je precej bolj zeleno, kot sem si predstavljala. Povsod parki, obdani s hribi in otočki. Razdrobljeno.

Čeprav zabave v času karnevala ne zmanjka, pa vseeno še en predlog. Obisk kluba Rio Scenarium Lapa, ki velja za enega najbolj znanih na svetu, je skoraj nuja. Sicer pa boste najboljše zabave našli v četrti Leblon, kjer je tudi znani Belmonte Bar.

Obisk lokalnega zapora in spuščanje po vrvi z mostu Mirante das Canoas

Moj neverjetni brazilski gostitelj Felipe | FOTO: Tadeja Magdič

Prav posebno češnjico na mojo potovalno torto je dalo druženje s Felipejem. Felipe je policaj posebne enote, ki je specializirana za posredovanje v favelah in je večkratni Guinnessov rekorder v hitrostnem spuščanju po vrvi z visokih stavb. V glavnem, zanimiv možakar. Spoznala sem ga preko skupnega znanca v Sloveniji. Skupaj z njegovo punco smo počeli najbolj odštekane stvari. Šli smo se spuščat po vrvi z mostu Mirante das Canoas, obiskali smo enega od lokalnih zaporov, kamor posebna enota strpa kriminalce iz favel, peljala sta me do znamenitega sambodoroma, kjer so ravno zaključevali še zadnje priprave na začetek predstav samba šol, obiskali smo znameniti nogometni stadion Maracana.

Skupaj smo šli v nadzor v eno izmed favel. Naj povem, da je možakar seboj vedno nosil dve pištoli: eno ima skrito za sedežem v avtomobilu, drugo pa ima zataknjeno pod hlačnico. Kot sam pravi, so favele nepredvidljiva stvar, na katero moraš biti vedno pripravljen. In to drži kot pribito.

Obisk favel na lastno pest je samomorilsko dejanje, zato vam ga odsvetujem. Če si jih resnično želite videti, vam predlagam organiziran izlet v eno od dveh tako imenovanih turističnih favel.

Favele so tista manj bleščeča stran mesta | FOTO: Tadeja Magdič

Dežela nasprotij, ki vas ne bo pustila hladnega

Brazilija je zaradi svoje velikosti precej raznolika, lahko celo rekla, da je država nasprotij. Na severu države boste tako našli temnopolte prebivalce, na jugu, kot je otok Florianopolis pa svetlolase ljudi z modrimi očmi in lepo zagorelo kožo. Precej zanimivo je tudi mesto Belo Horizonte, ki je obdano s prečudovito naravo, parki in zanimivimi plezalnimi stenami. Tam sem spoznala tudi dve prisrčni Brazilki Fabiano in Kelry. Z njima sem nato odšla naprej v mesto Tres Coracoes, nato pa za nekaj dni v hipijevsko mestece Sao Tomei das Letras, kjer smo odkrivale okoliške slapove.

Ulična zabava v mestu Belo Horizonte | FOTO: osebni arhiv


Rajske plaže, brazilska glasba in mesta, karneval, prijazni domačini … ogromno razlogov, zakaj obiskati Brazilijo. Pa naj vas strah pred kriminalom ne ustavi.

Bem vindo ao Brasil!